Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22
  1. #1
    New Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    5
    Location
    st louis, mo
    Tractor
    Ford 3000

    Default Ford 3000 3-point not working

    All,
    I have a '73 Ford 3000 that recently blew the hyd line out of the pump.

    Lowered the 3-point and drove directly to the barn. I replaced the pressure nut and refilled the fluid and expected all to well again.

    However, not the case.

    It worked perfectly beforehand and now it does not work at all. So, does the pump have to be primed and if so how? Or is there another issue?

    I'm at a total loss....

    Thanks in advance

  2. #2
    Epic Contributor Soundguy's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    48,804
    Location
    Central florida
    Tractor
    ym1700, NH7610S, Ford 8N, 2N, NAA, 660, 850 x2, 541, 950, 941D, 951, 2000, 3000, 4000, 4600, 5000, 740, IH 'C' 'H', CUB, John Deere 'B', allis 'G', case VAC

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    first.. make sure you still have utf flidin the rear common hyd/diffy sump.

    next, see if you are even pumping oil... pull the pipe plug inthe 3x5 option cover under the seat and se if you have oil bubbling there during cranking or at startup.. be ready to kill it fast cuzit'l make a gueyser..

    once you know that you have flow, but don't have hyd lit, then check asc valve.

    or if you have a SCV remote under the seat, make sure it is not kicked into a detent, and thus in bypass.

    if you have flow but no 3pt and all controls are correct, then it may be time to buy the 15$ top cover kit. my next bet would be on stuck unload valve, and last bet on a stuck open relief or holed hyd piston.

    post back

  3. #3
    New Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    5
    Location
    st louis, mo
    Tractor
    Ford 3000

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    Soundguy,
    Thanks for the information.... I just wish I knew what most of it meant. I'm a good hand with a wrench but with cars/trucks.

    yes, the rear diff/hyd is full. I pulled both the trans and the rear plugs and checked and filled as needed. The trans was just a bit low but I put about 1.5 gal in the rear.

    Someone told me that I should pull the pipe plug on the lower rear of the pump and start the tractor to prime it. I have no clue if this is correct or not. I do see a plug there but really don't want to pull it and have a bunch of little parts fall into the dirt/gravel.

    Pictures would help a ton.

    Thanks
    Highmile

  4. #4
    Veteran Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    1,993
    Location
    MN
    Tractor
    Ford 960, 7700, TW20, 1720; IHC H, 300; Ollie S77

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    I have a 960, so pics wouldn't help you, and I can't talk you through a 1000 model.

    But rest assured, I think there is a very very strong chance you just need to prime the pump, nothing is wrong but some air in the way.

    --->Paul

  5. #5
    Member Mathias NY's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Posts
    44
    Location
    Williamson, NY
    Tractor
    Kubota BX 2350, Ford 3000, Case DO, Case DC, John Deere B, Allis Chalmers B

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    I feel your pain, I spent the better part of 2 years figuring out the 3pt problems on my 3000.

    If it was working before, I would suspect that your pump just needs to be primed. There is a plug on the bottom side of the pump (see arrow in picture), on the end closest to the driver. You will need an allan-wrench to remove it. With the fuel turned off and the plug removed, crank the engine over until oil pumps out of the hole without any bubbles. Then with still cranking reinstall the plug.

    If you plan on keeping the tractor for a while, I recommend buying an I&T Shop Manual for the Ford. Mine has been a handy resource for the repairs.

    Good luck.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails -dscf1449-jpg  

  6. #6
    New Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    5
    Location
    st louis, mo
    Tractor
    Ford 3000

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    Thanks for the replies.

    I'm off to the barn to give it a try.

    Thanks'
    Highmile

  7. #7
    New Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    5
    Location
    st louis, mo
    Tractor
    Ford 3000

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    Ok, Bleed the pump. First pulled the plug and covered with my thumb while I cranked it. Took a while until I got fluid. Put the plug back in and cranked some more with the plug loose until I had a nice clear flow of oil.

    Still nothing....

    So while running I loosened the plug and a little bit of air came out and then nothing but oil. Tightened the plug and still nothing.

    Plan on dropping it off with the local repair shop later this week.

    Highmile

  8. #8
    Bronze Member
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    78
    Location
    maryland
    Tractor
    kubota g2460 Kubota L4330

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    I think you have to bleed the pump with the lever in the raise position. Then you move the lever a few times up and down and raise to bleed again. I would stop by and ask a service guy for sure. The local ford service tech has been a big help.

  9. #9
    Epic Contributor Soundguy's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    48,804
    Location
    Central florida
    Tractor
    ym1700, NH7610S, Ford 8N, 2N, NAA, 660, 850 x2, 541, 950, 941D, 951, 2000, 3000, 4000, 4600, 5000, 740, IH 'C' 'H', CUB, John Deere 'B', allis 'G', case VAC

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    the pump pumps whether the 3pt handle is down or up.. it's not a clutch just controls the unloading valve..

  10. #10
    New Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    5
    Location
    st louis, mo
    Tractor
    Ford 3000

    Default Re: Ford 3000 3-point not working

    UPDATE:

    Took the tractor out to load some horse manure today. Ran it for about an hour at various rpms. I was just about done when I was backing up and noticed that the arms were UP!

    ran it up and down a few times and all seems well. Will hook blade up in a day or two to find out for sure.

    Thanks all
    Highmile

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Hydraulic 3 point hitch Ford 5000
    By Jejjones in forum Hydraulics
    Replies: 8
    Last Post: 03-10-2012, 10:15 PM
  2. g152 3 point hitch not working
    By gdigger in forum Bolens
    Replies: 1
    Last Post: 02-28-2012, 06:22 PM
  3. MF 165 3 point not working
    By Farmbrew in forum Massey Ferguson Owning/Operating
    Replies: 4
    Last Post: 02-03-2012, 11:35 PM
  4. ford 3000 with desperate lift
    By oilcooled in forum New Holland Ag Tractors
    Replies: 5
    Last Post: 03-10-2011, 10:43 PM
  5. Ford 1700 Tractor OEM Paint Colors
    By Piper Pacer in forum New Holland Owning/Operating
    Replies: 4
    Last Post: 01-17-2011, 01:09 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
© 2014 TractorByNet.com. TractorByNet is a registered trademark of IMC Digital Universe, Inc. Other trademarks on this page are the property of their respective owners.